A Vape támogatásával
Agyvelőgyulladás
Lyme-kór
Tibola
Barbesiosis
Ehrlichiosis
Q-láz

Az emberre különösen a következő betegségek veszélyesek


Az alábbi menüpontok alatt olvashatja a kullancsok csípése által az emberi szervezetben okozott betegségeket.

Agyvelőgyulladás
Lyme-kór
Tibola
Barbesiosis
Ehrlichiosis
Q-láz

Gondoltunk azokra is, akik kedvenceikkel töltik szabadidejüket, ezért a kullancscsípés okozta, az állatok szervezetében jelentkező betegségeket is részleteztük.

Kutyák, macskák betegségei

Az enyhülés beköszöntével megjelentek kedvenceink kellemetlenkedő külső élősködői a kullancsok és a bolhák. Elsőként nézzük a kullancsok okozta betegségeket. Hazánkban kutyában két faj, a Dermacentor reticulatus és az Ixodes ricinus megtelepedése esetén kell valamilyen, a kullancs által terjesztett betegséggel számolnunk. Ezek közül a babesiosis és a Lyme-borreliosis a leggyakoribbak.

Babesiosis

A babesiosis egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés kutyákban, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes. A tünetek 10 nappal - 3 héttel a fertőződést követően jelentkeznek. Leggyakoribb a heveny forma, ami nagyon jellegzetes tünetekkel jár: nagyfokú elesettség, láz (akár 42 ºC), a vérfesték vizelés miatt sötétbarna vizelet. Túl heveny lefolyás esetén fiatal kutyák vagy legyengült ellenálló képességű kutyák hirtelen elpusztulhatnak heveny légzési elégtelenségben, ill. a vérkeringés heveny összeomlásában. Krónikus esetben láz, bágyadtság és a májelégtelenség tünetei jelentkeznek. Babesiosis gyanúja esetén nagyon fontos, hogy a kutya minél előbb állatorvosi ellátásban részesüljön!

Lyme-kór

Kutyákban a Lyme-kór, ellentétben az emberrel általában nem jár a kullancscsípés körül kialakuló bőrpírral. Sok esetben úgy alakul ki a kutyában szeropozitivitás, hogy a tulajdonos nem is vesz észre semmit. A tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőződést követően jelentkeznek: étvágytalanság, láz, sántaság, duzzadt, esetleg fájdalmas ízületek. Emberre elsősorban a fertőzött kullancsok csípése jelent veszélyt, de előfordulhat megbetegedés a fertőzött kutya vizelete révén is. Kutyákban a betegség általában gyógyítható, de rendszerint 6-8 hétig tartó kezelést igényel.

Haemobartonellosis

A Haemobartonellosis többnyire csak legyengült ellenálló képességű állatokban fordul elő. Kutyában és macskában a vérszegénység tünetei 2-14 nappal a fertőződést követően jelentkeznek.

Hepatozoonosis

Kutyákban ritkán előforduló megbetegedés, ami rendszerint egyéb fertőző betegségekhez társul. A betegség kimenetele bizonytalan, lázzal, bágyadtsággal, izomfájdalmakkal, gennyes orrfolyással és kötőhártya-gyulladással jár. (forrás: www.kerberos.hu)