A rendszergazda egy olyan szakma, amelyről mindenkinek a számítógépek világa jut eszébe. Ez persze így van – de sokan alábecsülik a szakember feladatának összetettségét, nehézségét, fontosságát. Mihez kell értenie egy rendszerüzemeltetőnek, és milyen kompetenciákkal kell rendelkeznie?

Infrastruktúra kiépítése

Az infrastruktúrát első lépésben létre kell hozni – ennek hiányában aligha lehet bármiről beszélni. A szervereket telepíteni kell az operációs rendszerekkel és tűzfallal együtt, amennyiben szükséges, az állomások közötti kábelezést is meg kell oldani.

Szerverüzemeltetés

A szerverek üzemeltetése akkor válhat kritikus kérdéssé, amikor nagyobb teljesítményigényt kellene azoknak kiszolgálnia. Például, egy adott napszakban sokkal nagyobb terhelés merül fel a kliensek részéről, sokkal több hívás érkezik be. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a szerverek ténylegesen jól működjenek, ehhez a skálázás témakörét kell ismerni és átlátni.

Hardverek beszerzése

Amikor elromlik egy gép, munkaállomás, vagy a cég bővülni készül, akkor fontos, hogy megfelelő hardvereket szerezzünk be. Ehhez lehet szükséges, hogy tisztán lássuk, hogy pontosan milyen igényeket kellene megoldani, kielégíteni, és e szerint megoldani a beszerzési munkát.

Szükséges kompetenciák

A fentiekből talán érezhető, hogy a szakembernek összetett kompetenciákkal kell rendelkeznie. Például, kiemelkedően fontos a jó kommunikáció, hiszen, fontos, hogy a szakember jól szót értsen a projektmenedzserrel és a programozókkal.

Ezen felül nagyon fontos a csapatjátékosság. Tud másokkal hatékonyan együttműködni, vagy sem? Képes arra, hogy megfelelően összehangoltan dolgozzon a többiekkel? Ha igen, akkor a soft skillekkel már biztosan nem lesz probléma.

Tipp: látogassunk el a Hunet weboldalára: https://hunet.hu/