Ahhoz, hogy egy étel finomra el legyen készítve, sok minden szükséges. Ugyanígy, nagyon hasonló megállapítás tehető a borfajtákra is. Mitől lesz egy bor igazán finom, zamattal teli? Miért jelenthető ki, hogy egy ilyen italkészítmény különleges? Ahhoz, hogy ezt tényleg elmondhassuk, több különböző dologra, tényezőre is lehet szükség.

A termesztés helye

Hol fog a szőlő teremni? Síkságon, domboldalon, netán hegyalján? Nagyon nem mindegy! Lehet a technológia talán a leges legjobb, mindez semmit nem fog érni abban az esetben, ha a szőlőt rossz helyen termesztettük.

Éghajlati adottságok

Milyen éghajlati adottságok vannak ott, ahol a szőlőt szüretelték? Teljesen más íze lehet egy görögországi és egy szerbiai hegyaljai ültetvénynek. Ez persze bizonyos szinten a szerencsétől függ: hiszen egyik ország sem tehet arról, hogy rosszabbak az adottságai.

Érlelési technológia

Hogyan érlelik a bort? Ez talán a leghangsúlyosabb kérdés mind közül. Ha rosszul, akkor esély sincs arra, hogy a végtermék finom legyen, még akkor sem, ha a szőlő talán a legfinomabb fürtökből állt. Ha jól tudunk érlelni, akkor igazán nem lehet félnivalónk a végeredményt tekintve.

Igaz, hogy a magyar borok gyenge minőségűek?

Ez hatalmas tévedés, és olyan sztereotípia, amelyet hozzá nem értő emberek terjesztettek el. A magyar szőlészet világszínvonalú, szinte nincs is olyan pincészet, ami ócska, bóvli minőségű termékeket árulna, vagy hozna forgalomba. Ezért is rendkívül fontos, hogy mindig bízzunk a magyar termelőkben és pincészetekben.