A rendszergazda talán minden informatikai cég egyik legfontosabb személyre, munkaerője. Ennek az az oka, hogy ő felelős azért, hogy az IT rendszer soha ne álljon le, és mindig, minden esetben hatékonyan legyen képes működni.

 

A munkakört sokan alábecsülik, pedig nagy fokú komplexitás és hozzáértés szükséges ahhoz, hogy valaki igazán sikeres legyen ezen a szakterületen. Mi a rendszergazda feladata, szerepe?

Fontos, hogy a szerverek folyamatosan működjenek, üzemeljenek

Abban az esetben, ha a szervereink nem működnek állandóan, érdemes lehet arra számítani, hogy azok leállása miatt a cégünk profitja, és termelése ki fog hullani az ablakon. Az e-mailezés nem működik, a dolgozók nem tudnak kapcsolódni a belső szerverekhez, és a lokális internethálózathoz.

Az informatikai hálózatépítés is nagyon meghatározó

A hálózatépítés abban lehet a segítségünkre, hogy az IT hálózat megfelelően legyen kiépítve. Ne zavarja a mindennapi munkát, de az elosztás is legyen megfelelő. Ennek köszönhetően rendkívül fontos, hogy profi IT hálózatépítő szakember legyen a csapatunkban.

Különféle beszerzések

Sokszor lehet szükség arra, hogy a cég számára eszközöket rendeljünk. Például számítógépeket, munkaállomásokat, vezetékeket, routereket. Ez persze anyagi felelősség, de az is rendkívül fontos, hogy rossz rendelés esetén munkaerő forrás is kiesik a cég ablakán.

Domain regisztrálás és honlap üzemeltetés

Ez már nem annyira, de sok cégnél ez is a rendszer üzemeltetők feladata. Regisztrálni kellene egy domaint? Vagy tárhelyet bérelni, esetleg saját szerveren? Ha senki más nem ért hozzá, akkor általában egy rendszergazda végzi el ezen feladatokat is.