Az Omega 3 zsírsavak jelentőségét ma már egyetlen szakirodalom vagy dietetikus sem kérdőjelezi meg. Mindig fontos, hogy elegendő mennyiséget vegyünk magunkhoz, ahogy az is, hogy ezt a megfelelő formában tegyük.

A megfelelő bevitelnek sokféle elképzelhető módja van. Ehetünk akár természetes ételeket, de szedhetünk étrendkiegészítőket is. Cikkünkben három olyan remek lehetőséget szeretnénk bemutatni, amely egészen biztos, hogy a segítségünkre lesz, ha gondoskodni szeretnénk ezen értékes tápanyagról szervezetünk számára.

Tengeri halak

A legjobb (és egyben – a legismertebb) Omega 3 forrás a tengeri halak. Itt gondolhatunk akár a tonhalra, lazacra, makrélára, de nem csupán ezekben fordul elő a zsírsav nagyobb mennyiségben, hanem akár a cápafélékben vagy a tőkehalban is.

Változó, hogy melyik halfajta mennyire jó Omega 3 forrás, de aranyszabályként elfogadhatjuk: ha tengerben élő halat eszünk, akkor gyakorlatilag teljesen biztos, hogy nem fogunk rosszul járni. Édesvízi halakban sajnos nem igazán fordul elő.

Egyéb tengeri élőlények

Például a különféle rákfélék és homárok nagy mennyiségű Omega 3 zsírsavat tartalmaznak, viszont idehaza ezek ritkábban kaphatók az üzletek polcain. Szintén ehetünk kagylókat, azok is gazdag beviteli források.

Növényi források

Valamilyen mennyiségben a lenmagolaj, repceolaj és szójaolaj is tartalmaznak, de a diófélékben, Chia magban is megtalálható – írja a Nutri8 blogja.

Mi történik, ha túladagoljuk?

Arra érzékenyebb embereknél gyomorégés, reflux alakulhat ki. Bármennyire is ajánlja minden szakértő, ezt sem szabad túlzásba vinni, vagy kifejezetten nagy mennyiségben szedni – még akkor sem, ha nagyon egészséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.