A CNC esztergák felépítése és szerkezeti elrendezése bonyolult. Egy ilyen gép megtervezése és összeállítása hatalmas szakmai gyakorlatot és tudást igényel: annál is inkább, hiszen sok éves mérnöki tapasztalat és csapatunka szükséges ahhoz, hogy egy egyedi gyártású gép elkészüljön.

Azzal mindenképp érdemes tisztában lenni, hogy pontosan milyen gépelemek találhatók meg egy ilyen szerkezetben.

A CNC eszterga fontos részei – pontokba szedve

Főtengely. A főtengely az, ami mozog, és az anyagleválasztó egységet irányítja. Ennek hatalmas forgatónyomatéka van, elképesztő erőt képes kifejteni, ha szükségessé válik.

Csapágyak. A csapágyak teszik lehetővé, hogy a főtengely forgómozgást végezzen, minimális súrlódás mellett, hatékonyan. Sokféle csapágy létezik, sokszor egyedi méretben érdemes őket gyártani.

Elektronikai csatlakozás. Egy ilyen gép szinte soha nem akkumulátorról működik: mindig csatlakoztatni kell egy áramforráshoz, ami működteti.

Megtámasztás. Egy ilyen masszív gépnek megfelelő megtámasztásra van szüksége. Ennek a pontos kivitelezése – a „hogyanja” mindig kérdéses lehet, azonban az teljesen biztosra vehető, hogy masszív alátámasztásra lesz szükség.

Mire kell nagyon odafigyelni a gép üzemeltetésekor?

A gép üzemeltetése bizony nem gyerekjáték. Egy drágább eszterga ára akár több tízmillió forint is lehet, ennek köszönhetően kiemelten fontos, hogy minél kevesebb alkalommal történjen olyan, hogy a gép működésében bármi kár keletkezik.

Abban az esetben, ha a berendezés nem karbantartott, leállások fordulhatnak elő, ilyenkor pedig egy elektronikát javító céghez kell vinni, ahol rövid határidővel megjavítják a gépet a gyakorlott szakemberek, akik a teljes vezérlési szerkezet felépítését átlátják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.